De oorsprong, uitvinder en de uitleg van Rokjesdag..

Wat is Rokjesdag?

Rokjesdag is eigenlijk de eerste dag van het jaar weer in een rokje met bloten naar benen naar buitengaan. Echter wordt de term tegenwoordig vaker gebruikt op alle dagen die geschikt zijn om met bloten benen en een rokje naar buiten te gaan. Dit geeft ons tegenwoordig meerdere rokjesdagen per jaar. Rokjesdag valt dus niet op een vaste dag van het jaar.

Waar de term rokjesdag echt vandaan komt is niet echt bekent.

Skirt day

Rokjesdag bestaat ook al een lange tijd in Amerika, daar heet het Skirt day.  

De urbandictionary.com omschrijft Skirt Day als volgt:

The first day–usually a couple of weeks after the start of spring in areas which experience significant seasonal variation (such as the northeast US)–on which a large majority of girls and women wear their newest skirts. This occurs en masse, leading one to blurt, “Oh, thank God for Skirt Day.” Skirt Day generally occurs on the second or third day of consecutive, skirt-encouraging weather in a week (at least mid-60s, winds < 10-15mph).

Martin Bril en Rokjesdag

Martin Bril wordt regelmatig genoemd als de uitvinder van rokjesdag. Hij is echter niet de uitvinder. Martin bril is wel de gene die deze dag zo bekent heeft gemaakt.

Martin Bril schreef regelmatig columns in 1996 begon hij met een opmerking over rokjesdag, hij sprak in zijn columns zelfs regelmatig over rokjesdag. Vandaar dat hij verder met de term rokjesdag in verband gebracht werd. Zo is hij wel de gene die die deze term zo bekend maakte als hij nu is.
Zo bekend zelfs dat rokjesdag werd opgenomen in de Dikke van Dale!

Brils fascinatie voor rokjesdag had niet te maken met erotiek, maar wel met het gegeven met het door hem dat vrouwen – als bij geheime afspraak – opeens en met zijn alle op straat verschijnen met blote benen en een rok.


Martin Bril

martin brilNaast het schrijven van columns (over o.a. rokjesdag), was Martin Bril ook een schrijversduo met Dirk van Weelden die voornamelijk bundels schreven. Ook was Martin publicist voor onder andere Het Parool, Vrij Nederland en het NRC.
In 2001 ging hij van Het Parool naar de Volkskrant om dagelijks een column te schrijven. Toen noemde hij steeds vaker de term Rokjesdag.

Martin Bril overleed in 2009 aan de gevolgen van slokdarmkanker.